arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 4: Lakaran Peta Malaysia

10 questions · Form 1 Geografi Bab 4: Lakaran Peta Malaysia

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Wilayah Persekutuan Labuan terletak berdekatan dengan pantai negeri...

  1. Sarawak
  2. Sabah
  3. Johor
  4. Pahang
Show answer

Answer: B

WP Labuan terletak di luar pantai barat daya Sabah.

2. Perairan yang memisahkan negeri Johor dengan negara Singapura ialah...

  1. Selat Melaka
  2. Selat Tebrau
  3. Laut China Selatan
  4. Selat Sunda
Show answer

Answer: B

Selat Tebrau memisahkan bahagian selatan Johor dengan Singapura.

3. Apakah ibu negeri bagi Sarawak?

  1. Miri
  2. Sibu
  3. Kuching
  4. Bintulu
Show answer

Answer: C

Kuching ialah ibu negeri bagi Sarawak.

4. Manakah antara berikut BUKAN Wilayah Persekutuan di Malaysia?

  1. Putrajaya
  2. Kuala Lumpur
  3. Labuan
  4. Cyberjaya
Show answer

Answer: D

3 Wilayah Persekutuan di Malaysia ialah KL, Putrajaya, dan Labuan. Cyberjaya terletak di dalam negeri Selangor.

5. Apakah ibu negeri Perak?

  1. Taiping
  2. Ipoh
  3. Teluk Intan
  4. Kuala Kangsar
Show answer

Answer: B

Ibu negeri Perak ialah Ipoh.

6. Manakah antara simbol berikut yang biasa digunakan untuk menandakan kedudukan ibu negeri di dalam lakaran peta?

  1. Segi tiga bergaris
  2. Titik hitam / Simbol bulat khas
  3. Garisan merah putus-putus
  4. Kawasan berlorek hijau
Show answer

Answer: B

Simbol titik digunakan untuk menandakan lokasi ibu negeri, ibu negara, dan bandar utama.

7. Negeri manakah yang terletak di paling utara Semenanjung Malaysia dan bersempadan dengan Thailand?

  1. Perlis
  2. Perak
  3. Pulau Pinang
  4. Terengganu
Show answer

Answer: A

Perlis dan Kedah terletak di utara, dengan Perlis merupakan negeri paling utara bersempadan dengan Thailand.

8. Laut yang memisahkan Semenanjung Malaysia dengan Sabah dan Sarawak ialah...

  1. Selat Melaka
  2. Laut China Selatan
  3. Laut Sulu
  4. Laut Celebes
Show answer

Answer: B

Semenanjung Malaysia dan Malaysia Timur dipisahkan oleh jasad air Laut China Selatan.

9. Apakah negeri terbesar di Semenanjung Malaysia?

  1. Johor
  2. Pahang
  3. Perak
  4. Kelantan
Show answer

Answer: B

Pahang ialah negeri terbesar di Semenanjung Malaysia.

10. Antara berikut, yang manakah merupakan ciri penting yang MESTI ada pada sesebuah lakaran peta Malaysia yang lengkap?

  1. Tajuk, Arah Mata Angin, Pemidang, dan Petunjuk
  2. Garis kontur sahaja
  3. Gambar foto ibu negara
  4. Jadual statistik jumlah penduduk
Show answer

Answer: A

Ciri asas peta lakar lengkap ialah Tajuk, Arah Mata Angin, Pemidang, dan Petunjuk.

Sponsored